Tai reiškia, kad stojant į tam tikras studijų programas konkurencija bus kur kas didesnė, reikės būti sukaupus kur kas aukštesnį konkursinį balą, taip pat didėja tikimybė, kad už geidžiamas studijas teks mokėti. Taigi, kokias studijų programas pasirinkus, tikėtina, ir šiemet teks gerokai pasigrumti su kitais stojančiaisiais?

Populiariausios 2023 m. studijų programos universitetuose

1. Medicina (LSMU)
2. Teisė (VU)
3. Medicina (VU)
4. Ekonomika ir finansai (VU)
5. Programų sistemos (KTU) 
6. Teisė ir ikiteisminis procesas (MRU)
7. Programų sistemos (VU)
8. Kūrybinės industrijos (VGTU) 
9. Mokomojo dalyko pedagogika (VDU)
10. Programų inžinerija (VGTU)

Įdomu tai, kad 2022 metais pirmojoje pozicijoje buvo Medicina VU, o 2023 m. pagal populiarumą ši studijų programa smuko į 3 vietą. Teisė VU iš 4 pozicijos pernai šoktelėjo į 2-ąją. 2023 m. vėl atgimė ir itin daug stojančiųjų dėmesio sulaukė Ekonomikos ir finansų studijų programa, 2023 m. pakilusi į 4 vietą iš paskutiniosios 10-osios 2022 m.

Į TOP 10 studijų programų sąrašą 2023 metais pateko VGTU Kūrybinės industrijos (8 vieta), VDU Mokomojo dalyko pedagogika (9 vieta) ir VGTU Programų inžinerija (10 vieta).

Jau nebe pirmus metus stebima tendencija, kad nemažai stojančiųjų dėmesio sulaukia studijų programos, kuriose kūrybinės disciplinos derinamos su naujųjų technologijų. O pedagogikos studijų proveržį galėjo lemti ženkliai išaugęs šių studijų skatinimas (mokamos stipendijos, galimybė įsidarbinti dar studijų metais ir t. t.).

Populiariausių studijų programų 10-uke nebeliko VU Psichologijos, kuri 2022 m. sąraše užėmė 3 vietą, VU Kūrybos komunikacijų (5 vieta) ir LSMU Odontologijos (9 vieta).

Tą pačią 6-ąją poziciją 2023 m. išlaikė MRU Teisės ir ikiteisminio proceso studijų programa, o 7-ąją – VU Programų sistemos.

Universitetinių studijų programų TOP 10-uke yra 4 VU organizuojamos studijų programos, taigi pagal populiarumą šis universitetas jau daugelį metų yra lyderis. Kitų universitetų organizuojamos studijų programos populiariausiųjų 10-uke atitinkamai užima po 1–2 pozicijas. 

Populiariausios 2023 m. studijų programos kolegijose

1.    Tarptautinis verslas (Vilniaus kolegija)
2.    Transporto ir logistikos verslas (SMK Aukštoji mokykla, buvusi Socialinių mokslų kolegija) 
3.    Estetinė kosmetologija (SMK Aukštoji mokykla)
4.    Verslo vadyba ir marketingas (Vilniaus verslo kolegija)
5.    Marketingas ir reklamos kūrimas (SMK Aukštoji mokykla)
6.    Vaikystės pedagogika (ikimokyklinis ugdymas / pradinis ugdymas) (Marijampolės kolegija)
7.    Vaikystės pedagogika (Vilniaus kolegija)
8.    Teisė (SMK Aukštoji mokykla)
9.    Ikimokyklinė ir priešmokyklinė pedagogika (Klaipėdos valstybinė kolegija)
10.    Programų sistemos (Vilniaus kolegija)

2023 m. populiariausių studijų programų kolegijose sąrašas stipriai keitėsi. Populiariausios verslo, verslo vadybos ir rinkodaros, reklamos kūrimo studijų kryptys, taip pat vaikystės pedagogikos mokslai.

10-uke apskritai nebeliko Vilniaus ir Alytaus kolegijose organizuotos Bendrosios slaugos studijų programos, kuri 2022 m. buvo 1-oje pozicijoje, taip pat Logistikos (Kauno kolegija), Automobilių techninio eksploatavimo (Kauno technikos kolegija), Kineziterapijos (Vilniaus kolegija) programų. 
 
Tarp kolegijų 2023 populiariausia – SMK Aukštoji mokykla (atitinkamai 2022 m. sąraše ši aukštoji mokykla rengė tik 1 studijas), pasiūliusi 4 TOP 10-uko studijų programas, taip pat daug stojančiųjų dėmesio pernai sulaukė ir Vilniaus kolegija. Tarp populiariausias studijas organizavusių kolegijų 2023 m. pateko ir Marijampolės kolegija.

Populiariausių 2022 metų studijų programų dešimtukus rasite šiame straipsnyje: https://www.kurstoti.lt/s/13380/populiariausiu-2022-m-studiju-programu-desimtukai

Daugiau statistinės informacijos galite rasti 2023 m. centralizuoto priėmimo į Lietuvos aukštąsias mokyklas apžvalgoje.

Kur sužinoti daugiau aktualios informacijos apie studijų programas ir konkursinius balus? 

Informacijos, ko prireiks stojant į pasirinktas studijų programas, konkursus ir dar daug aktualių naujienų rasite žurnale „Kur stoti 2024“. Šiuo metu žurnalas ruošiamas (prekyboje jis pasirodys gegužės mėn. pradžioje), vyksta išankstinė jo prekyba.

Žurnalą galite užsakyti čia (pristatymas į paštomatus nemokamas). 

Kviečiame išbandyti ir mūsų parengtą 2024 metų konkursinio balo skaičiuoklę.

__________________________________________________________________________________________

Informaciją parengė Rūta Anusevičienė